Overslaan en naar de inhoud gaan

Reuzenfamilie

D`Historie van de Ardooise Reuzenfamilie

De Ardooise reuzen stammen oorspronkelijk af van Kaaiekermis. Stantje en Tinneke werden gemaakt naar aanleiding van de inhuldiging van enkele nieuwe woonhuizen in de wijk De Kaaie in 1930.
Later, omstreeks 1940, moeten daar nog Fiene, Mathilde en Sofietje, figuren uit de plaatselijke volksverbeelding, bijgekomen zijn. Van deze laatste drie mythologische figuren rest er momenteel niets meer.

Wat men wel weet is, dat Stantje spoorloos verdween in Brussel in 1980. Dit was na een deelname in de nationale reuzenstoet ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

Het Ardoois Sint-Maartenscomité haalde echter regelmatig de oude reuzen, die men dan Manten en Kalle noemde van onder het stof. Ieder jaar stapten ze, tot groot jolijt van de kinderen, statig mee in de Sint-Maartensstoet rond 11 november. Ter gelegenheid van de 13de editie (1993) van deze folkloristische avondstoet, werd voor de reuzen een nieuwe romp gemaakt en ze kregen ook een nieuw pak, gestikt door de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut uit Tielt.

Op 17 september 1994 zag de Ardooise Orde van Sint-Maarten het licht en ter gelegenheid van de officiële installatie daarvan kreeg het reuzenechtpaar een nieuwe naam. Ze werden genoemd naar hun respectievelijke meter en peter.

De mannetjesreus werd 'Pier' genoemd, naar zijn peter Jean-Pierre De Backere, zaakvoerder van het Ardoois diepvriesgroentebedrijf d'Arta en de reuzin draagt de naam 'Griet', naar haar meter Greta Gallez-D'heygers, uitbaatster van het voormalige restaurant 'Prinsenhof' te Ardooie.

Op 16 september 1995 breidde de Ardooise reuzenfamilie uit en werd een reuzenkindje geboren. Het werd 'Mantje' gedoopt en zijn peter werd ceremoniemeester Armand Van Iseghem uit Ardooie. De oorspronkelijke koppen van het reuzenechtpaar waren duidelijk aan vernieuwing toe. Tegen de geboorte van het reuzenkind werden er ook nieuwe koppen gecreëerd in het creativiteitscentrum voor volwassenenwerking van het Instituut Dominiek Savio in Gits o.l.v. Michel Werbrouck, in samenwerking met Marleen Dewindt en Kaat Lodewyck.

'Tiste' is de vierde telg in de reuzenfamilie. Hij werd op 29 oktober 2000 boven de doopvont gehouden. Dooppeter is de voorzitter van het Sint-Maartenscomité Theo Van Iseghem.

Sindsdien nemen de Ardooise reuzen deel aan diverse plaatselijke activiteiten en festiviteiten. Al meermaals zijn ze te gast geweest buiten de Ardooise gemeentegrenzen in onder meer reuzenstoeten. Ze worden dan meestal vergezeld door onze Belleman, die met heel veel overgave onze reuzenfamilie voorstelt aan het grote publiek!

Top